Hamilelik

Gebeliğin İlk Haftalarında Vücutta Neler Oluyor?

Gebeliğin İlk Haftalarında Vücutta Neler Oluyor? Gebelik her kadının başına gelebilecek en özel duygulardan biridir. Bizde yazımızda gebeliğin ilk haftalarında vücutta neler oluyor bunu inceleyeceğiz.

Gebeliğin ilk haftalarında vücutta neler oluyor? Bu sorunun cevabını pek çok kadın merak etmektedir. Anne olmak isteyen kadınların gebelikle birlikte fiziksel ve psikolojik birçok değişim meydana gelir. Bu değişimler genel olarak tüm kadınlarda görülür. O zaman bizde yazımızda gebeliğin ilk haftalarında vücutta neler oluyor bunları sıralayalım.

Adet Gecikmesi

Gebeliğin tam olarak ne zaman başladığını bilmek olanaksızdır. Fakat birtakım belirtiler anneliğin habercisi olabilir. Adet gecikmesi en bariz hamilelik belirtilerinden biridir denilebilir. Adet gecikmesi sonrası bebeğin rahme yerleşmesiyle görülen lekelenme ve hafif kanama sonrası gebelik başlıyor.

Mide Bulantısı

En yaygın hamilelik belirtilerinden biridir. Özellikle ilk 3 ay boyunca devam eder. Kokuya hassasiyet bulantı ve kusma şikayetlerini artırır. Mide bulantısı ikiz bebek bekleyen annelerde daha yoğun görülür.

Vajinal Akıntı ve Lekelenmeler

Hamileliğin ilk haftalarında oldukça yoğun ve sık vajinal akıntı durumları görülür.

Halsizlik ve Uyku Hali

Birçok anne adayının hamileliğinin ilk günlerinde yaşadığı halsizlik ve uyku hali hormonların etkisiyle 3. Aya kadar devam eder. Gebeliğin ilk haftalarında meydana gelen hormonal değişimlere anne vücudu adapte olmaya çalışır ve bu durum halsizliğe neden olur.

  • Göğüslerde Hassasiyet
  • Kasık Ağrısı
  • Vücutta Şişkinlik ve Ödem
  • Sık İdrara Çıkma
  • Vücut Sıcaklığının Yükselmesi
  • Meme Uçlarının Koyu Bir Renk Alması
  • Duygusal Dalgalanmalar

Yukarıda verilen başlıklar gebeliğin ilk haftasında vücutta meydana gelen değişimlerdir ve yüzde yüz hamilelik belirtileri denilemese de bir fikir oluşturmak adına yardımcı olabilir. Net sonuçlara ancak yapılacak olan kan ve idrar testleriyle ulaşmak mümkündür.

Hamileliğin ilk haftası nelere dikkat edilmeli denilirse öncelikle anne adayı bu dönemde bol bol dinlemelidir. Anne adayının gebelik durumuna vücudunun alışması ve hormonların değişim yaratması yorgunluk getirecektir. Ayrıca anne adayları ilk haftalardan alkol, sigara, kafein gibi zararlı alışkanlıklarını bırakmalıdır. Sağlıklı bir beslenme düzeni için sebze, meyve, protein, bakliyat gibi ürünleri tüketmelidirler. Mümkünse günlük kısa yürüyüşlerde yapabilirler.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu