Sağlık

Kalın Bağırsak Kanseri Nedir, Nasıl Anlaşılır?

Kalın Bağırsak Kanseri Nedir, Nasıl Anlaşılır? Kolon kanseri, ülkemizde akciğer kanserinden sonra en sık görülen kanser türleri arasında yer almaktadır.

Kalın Bağırsak Kanseri Nedir, Nasıl Anlaşılır? Kolon kanseri dünyada en sık görülen kanserlerden biridir. Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre kolon kanseri (kalın bağırsak) ülkemizde en sık görülen 5 kanser türü arasında yer almaktadır. Kolon kanseri riski her yaşta görülebilmekle birlikte en sık 50 yaşından sonra görülmektedir. Cinsiyet dağılımına bakıldığında tüm kanserler arasında kolon kanseri kadınlarda ikinci sırada erkeklerde ise üçüncü sırada yer almaktadır.

Kolon Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Bağırsak kanseri semptomları genellikle bağırsak alışkanlıklarındaki değişikliklerle kendini gösterir.

Kolon kanseri belirtileri arasında kalıcı ishal veya kabızlık, dışkının incelmesi, dışkı ve anüsten kan ve dışkıda yumurta akıntısı bulunur. Kanser daha da ilerlediğinde karında şişlik ve ağrı gibi şikayetler görülür. Ağrı ve dışkılamada zorluk, demir eksikliği anemisi, kilo kaybı ve karında yumru oluşumu da kolon kanseri ile ilgili bulgulardır.

Kolon Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?

Günümüzde kolon ve bağırsakta kanser ve diğer tümör oluşumları endoskopik yöntemlerle daha kolay teşhis edilebilmektedir. Kolonoskopi yöntemi ile tümör oluşumunu erken dönemde tespit etmek mümkündür. Ayrıca kolonoskopi sayesinde kanser olma riski taşıyan polipler çıkarılır ve kanser tehlikesi önlenir. Kesin tanı için hastadan dışkı alınarak muayene edilir, kolon grafisi ve bilgisayarlı tomografi uygulanır. Endoskopi ile örnek alınır ve patolojik olarak incelenir.

Kolon Kanseri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kolon kanseri tedavisi için kansere dönüşme olasılığı yüksek olan polipler kolonoskopi ile çıkarılır. Kanser ileri bir aşamaya gelmişse ameliyat zorunlu hale gelir. Tümörün olduğu kısım çıkarılır. Hastalığın komşu bölgelere yayıldığı zamanlarda durumlarda kemoterapi tedavisine başlanır. Kanser metastaz yapmışsa tedaviye devam edilir ve hastanın yaşam beklentisi uzatılmaya çalışılır.

Kolon Kanserini Önlemenin Yolları

Lif bakımından zengin besinler yemek, kalsiyum ve D vitamini almak, fazla kilolardan kurtulmak, spor ve egzersiz yapmak önemlidir. Ayrıca, olası hastalık riskinin erken tespiti ve tedavi başarısı için 50 yaşından itibaren düzenli tarama testleri gereklidir. Kolon kanseri tedavisi için kansere dönüşme olasılığı yüksek gıdaların tüketimi yapılmamalıdır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu