Sağlık

Uykuda Karabasan Çökmesinin Nedenleri

Halk içerisinde karabasan olarak adlandırılan bu durum tıbbi açıklama ile uyku bozukluğu olarak bilinmektedir. Bedenin geçici olarak hareket edememesine neden olan karabasan probleminin nedenlerini sizler için sıraladık.

Uyanma ya da nadir bir şekilde uykuya dalma esnasında ortaya çıkan bu tablo, iş stresi nedeniyle çalışan insanlar üzerinde, özellikle de vardiyalı çalışanlarda daha sık görülmektedir. Uyku felci veya karabasan problemi uyanma veya nadiren uykuya dalma sırasında, bedenin geçici şekilde hareket edememesidir. Ailesi içerisinde uyurgezerlik, gece terörü gibi uyku problemleri olan kişilerde ve çalışanlarda daha sık görülebilir.

Nasıl Oluşur?

Bu durumu anlamak için uyku fizyolojini bilmek gerekmektedir. Uykuya dalma ve uykuyu devam ettirme sırasında beyin üzerinde bazı fizyolojik değişiklikler gelmektedir. Düz bir çizginin yanında sarmallar durumunda devam eden uyku süreci görülmektedir. Yaklaşık olarak 90 dakika süren bu problem REM ve Non-REM uykularından oluşmaktadır.

Uyku felci sorunları, REM uykusu sırasında ortaya çıkmaktadır. Beyin uyuması sırasında vücut kasları da uykuda bulunmaktadır. Uyuyan bir kişinin kolunu kaldırıp bıraktığınız zaman kolu düşmektedir. Bunun nedeni kaslar aslında felç konumunda bulunmasıdır. REM uykusu sırasında beynin aniden uyanması kaslar felç durumunda kalmasına neden olabilmektedir. Uyanan kişi vücudunun üzerinde bir ağırlık hissetmektedir.

Nedenleri Nelerdir?

Kaslarda ortay çıkan bu geçici felç durumu koruyucu bir önlem olarak ter almaktadır. Bunun nedeni REM uykusunda rüya görülmektedir. Rüya sırasında yapılan hareketleri gerçekte de yapmamamız için kaslar üzerinde geçici felç durumuna girilmektedir. Bu özellikle rüyada koşarken koşma hareketini yapmıyoruz. Yapılan çalışmalar çoğu insanın başka bir uyku sorunu yaşamadığı halde hayatlarında en az bir kez karabasanla karşılaştığını açıklamıştır. Bu yazımızda sizlere uykuda karabasan çökmesinin nedenlerini anlattık.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu