Öğrenme Nedir, Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?
Öğrenme Nedir, Öğrenme Yöntemleri Nelerdir? Bu sorunun cevabı üzerinden yazımızı detaylandıracağız. Öğrenme yöntemleri, kişilerin bireysel özelliklerine göre değişebilen ve gerektiğinde kişinin başarı oranını artıran tüm teknikleri içerir.
Öğrenme Nedir, Öğrenme Yöntemleri Nelerdir? Verimli ve etkili bir öğrenme süreci açısından büyük önem taşıyan öğrenme yöntemleri, kişilerin bir konuyu kısa sürede etkili bir şekilde anlamalarını sağlar.
Öğrenme Nedir?
Öğrenme nedir? Öğrenme, farklı olaylara uygun tepki verebilme ve gerektiğinde bu tepkileri değiştirme, yenileme veya şekillendirme becerisi anlamına gelir. Bir olayın öğrenme olarak kabul edilebilmesi için kişinin davranışlarını değiştirmesi gerekir. Davranış değişikliği nedir? İyi ya da kötü bir duruma verilen tepkidir. Bu doğru bir değişikliktir. Kişinin yaşadığı durum veya bilgi karşısında her zaman gösterdiği ve pekiştirdiği, bildiğinden farklı bir tepki göstermesi gerekir. Öğrenmenin bir diğer önemli yönü de davranış değişikliğinin sürdürülebilir olmasıdır.
Kişi yeni öğrenme süreçleri yaşayarak öğrenme yeteneklerini artırabilir Genel olarak öğrenme yeteneği yüksek kişilerin öğrenme süresi daha kısadır.Daha hızlı ve daha etkili bir öğrenme süreci yaşarlar. Öğrenmenin tanımında bir diğer önemli nokta ise içgüdülerin bir öğrenme türü olmadığı, kişinin düşünce yoluyla tanımadığı ve nedenini bilmediği durumların öğrenme olarak tanımlanamayacağıdır. Örneğin, bir kişinin gün içindeki açlık tepkisi öğrenme değil içgüdüdür. Öğrenme sinir sistemi tarafından değerlendirilir. Öğrenme sürecinde, bir kişi bilgiyi algılar, kaydeder, düzenler veya hatırlar.
Öğrenme Yöntemleri
Öğrenme nedir? Sorusunu cevapladıktan sonra öğrenme yöntemlerini incelemeye sıra geldi;
- Görsel Öğrenme
- İşitsel Öğrenme
- Kinestetik Öğrenme
1.Görsel Öğrenme
İnsanların öğrenme sürecine aktif olarak katılabilmeleri için görsel formlar ve materyaller aracılığıyla bilgi edinmeleri gereken öğrenme türüne görsel öğrenme denir. Görsel öğrenme yönteminde insanlar sayılar, grafikler, ve listeler gibi araçlar ile çalışarak öğrenmeyi gerçekleştirirler.
2.İşitsel Öğrenme
Bireyin işitsel belleğinin öğrenme sürecinde daha aktif rol oynadığı yönteme işitsel öğrenme denir. İşitsel öğrenme stilinde, insanlar işitsel olarak bilgiye maruz kaldıklarında daha sürdürülebilir ve etkili bir öğrenme sürecine girerler. İşitsel öğrenme stiline yönelen kişiler, bilgiyi görsel ipuçları olmadan yalnızca işitsel olarak kolayca algılayabilirler.
3.Kinestetik Öğrenme
Kinestetik öğrenme, öğrenme sürecindeki kişilerin konuyu vücut şekilleri ve hareketleri aracılığıyla en başarılı şekilde anladıkları öğrenme stilini tanımlar.