Sağlık

Epilepsi Nedir, Epilepsi Nöbet Çeşitleri Nelerdir?

Epilepsi Nedir, Epilepsi Nöbet Çeşitleri Nelerdir? Epilepsi sara hastalığı olarak da bilinir. Epilepsi beyin hücrelerin anormal elektrik sinyali göndermesi ile ortaya çıkar. Beynin bir noktasında gerçekleşen kronik bir hastalıktır.

Epilepsi Nedir, Epilepsi Nöbet Çeşitleri Nelerdir? Hastalık genel olarak herhangi bir nedenle beyinde hasar yaşaması ile oluşur. Nöbetler halinde gerçekleşen hastalık beynin tümüne ya da bir bölümünde ortaya çıkar.

Epilepsi nöbetinde bilinç kaybı ve vücudun hareketlerinde kontrolsüz hareketler gerçekleşebilir. Nöbet süreleri hastadan hastaya değişiklik gösterir yaklaşık 20 saniye ve 1,5 dakika sürebilir. Nöbet süresi uzun sürer ise mutlaka bir sağlık kuruluşundan acil tıbbi yardım almalıdır. Epilepsi hastalarında nöbetlerde uyuşukluk değişik davranışlar çok az yavaş hareket etme şeklinde ortaya çıkabilir. Genellikle hastalar nöbet geçirdiklerinin farkına varmazlar ve hatırlamazlar. Bir kısmı farkında olabilir.

Epilepsi Nöbet Çeşitleri Nelerdir

Basit parsiyel nöbet: Bu nöbet çeşidi de kendi arasında üçe ayrılır temporal lobdan kaynaklanan nöbet, Frontal lobdan kaynaklanan nöbet ve parietal lobdan kaynaklanan nöbet durumlarıdır.

Temporal lobdan kaynaklanan nöbet: bu nöbet hastanın ani bir korku yaşaması sonucu daha önce olamamış bir olayı kendi halinde olmuş gibi yaşaması. Kendi halinde farklı kötü kokular ve tat alma hissinde sorun yaşaması ile başlar.

Frontal lobdan kaynaklanan nöbet: hastanın hareket halinde olamaması vücudun vermiş olduğu sisteme tepki veremez olması halidir.

Parietal lobdan kaynaklana nöbet: göz önüne gelen değişik ışıklar görmesi buna bağlı farklı renklerde görebilir.

Kompleks Parsiyel Nöbet:: bu nöbet bilinçaltını etkileyen bir durum halinde meydana gelir. Hastanın değişik tepkiler vermesi çiğneme şeklinde yalanma ve yutkunma gibi tepkiler verebilir. Hasta kıyafetlerini çıkarmaya çalışır etrafta baygın bakışlarla gezinebilir. Hasta nöbet hali bitince kendine geldiğinde hiçbir şey yaşamamış gibi devam eder.

Jenarilize Nöbet: en ağır nöbet şeklidir. Hasta bu durumda halk arasında bilinen sara krizi diye bilinen nöbet türüdür. Bu nöbeti geçiren kişi kaskatı kesilir ve yere aniden düşme gerçekleşir. Vücut kaslarında kasılıp ve gevşeme meydana gelir. Nöbet ağır şekilde devam ederken hasta gözlerinde dönme meydana gelir. Bu nöbet devam ederken kişi kontrolden çıkmış olur ve bilincini de kaybetmiş olur.

 

 

 

.

 

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu