Sağlık

Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları yazı dizisi-4-Nefes Darlığı

 

Nefes Darlığının sebebi

Sıkça görülen bir rahatsızlık olan nefes darlığı,aslında hastalık değil üç organ sistemimizdeki sorunlara bağlı olan bir hastalığın belirtisidir. Bu üç sistem, kan sistemi, kalp damar sistemi ve solunum yolu sistemidir. Daha çok akciğerlere bağlı problemler sonucu ortaya çıktığı gözlemlenmiş olsa da, altta yatan sebeplerin çok dikkatli tetkik edilmesi ve hastalığın tespiti büyük önem taşımaktadır.

Kan sisteminden kaynaklı nefes darlığı, genellikle oksijenin akciğerden kana taşınması sırasında, bir sebeple oksijenin alınmasına engel bir hastalıkla ortaya çıkmaktadır. Buna genellikle kansızlık, kan üretim anormallikleri ve kan kanseri sebep olmaktadır. Hareket halinde zor nefes alıp verme ve yorgunluk şeklinde gözlemlenmektedir.

Kalp damar sistemindeki herhangi bir rahatsızlık ile ortaya çıkan nefes darlığının sebebi ise, kalp yetmezliği ve ritim bozukluğu olmaktadır. Sıklıkla göğüs ağrısı ile görülen solunum bozuklukları, az efor sarf edilse bile gözlemlenmektedir. Sıklıkla koroner arter yani damar tıkanıklığının da eşlik ettiği bu tablo, ciddi risk taşıyan durumlardan biridir.

Nefes Darlığı

Astım, koah, zatürre ve akciğer ile ilgili diğer rahatsızlıkların görüldüğü solunum sistemi problemlerinde ise, nefes darlığına eşlik eden öksürüğe sıklıkla rastlanmaktadır. Hasta yoğun solunum güçlüğü yaşayabilir ve soluk alıp veremez. Bu gibi ağır tabloların da yaşanabildiği hastalıklar, mutlaka tedavi edilmeli ve erken önlem alınması için gerekli tetkikler yaptırılmalıdır.

Türkiye’de en çok görülen hastalıklar ve görülme sıklıkları arasında 5. Sırada yer alan nefes darlığı, dikkate alınması ve altında yatan sebeplerin teşhisi gereken bir rahatsızlıktır. Eğer nefes darlığına eşlik eden başka belirtilerde varsa, bunlar tanı koyma sırasında büyük önem taşımaktadır. Kişilerin sigara bağımlısı olması da tablonun ağırlaşmasında ki en önemli sebeplerden biridir. Kişi sigara kullanıyorsa böyle bir durumda mutlaka bırakmalı ve tedavi olma yoluna gitmelidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu