Eğitim & Kurs

Sınav Sonucu Açıklandıktan Sonra Tercih Nasıl Yapılmalı?

Sınav Sonucu Açıklandıktan Sonra Tercih Nasıl Yapılmalı? Sınavlara hazırlık süreçleri kadar alınan sonuçlarda önemlidir. Bizde yazımızda sınav sonucu açıklandıktan sonra tercih nasıl yapılmalı? Bu konuyu ele alalım.

Sınav sonucu açıklandıktan sonra tercih nasıl yapılmalı? Birçok genç bu konuda bilgi sahibi olmak ister. Özellikle üniversite sınavlarından sonra gelen tercih dönemleri doğru karar verme açısından oldukça zorlu süreçlerdir. Tercih dönemlerinde birtakım noktalara dikkat etmek ve bu konuda deneyimli kimselerden yardım almak akıllıca olacaktır. O zaman bizde yazımızda doğru tercih nasıl yapılır? Bu konuda bilgiler vermeye çalışalım.

Doğru Tercih Nasıl Yapılır?

Sınavlardan sonra alınan puanlar tercihleri yönlendirecek ana kaynaktır. Alınan puan yanında sıralamalarda oldukça önemlidir. Hatta genel olarak buna göre sıralamalar yapılır.

Üniversite tercih dönemi ailelerin ve gençlerin heyecanlı ve stresli olduğu dönemlerden biridir. Bu yüzden bu süreçler akılcı ve gerçekçi bir şekilde yürütülmelidir. Aileden bağımsız olarak bu konuda deneyimli kimselerin görüşlerine başvurulabilir.

Üniversite Tercihleri Yapacaklara Öneriler

  • Öncelikle tercih süreçlerinde birçok bölüm önerisi olacaktır. Gençleri bu süreçte ilgi duydukları alanları belirlemeleri daha yararlı olacaktır.
  • Alınan puanlar önceki senelerle bir karşılaştırma yapılarak bir fikir edinilebilir. Bunun için ÖSYM tercih robotundan yararlanılabilir.
  • Puanlara göre sıralamalar daha gerçekçi sonuçlar verecektir. Alanlardan birinden aldığınız puanın sıralamasına göre 10 bin altında ve üstünde bulunan yerlerin tercih edilmesi yararlı olacaktır.
  • Tercih edilmesi düşünülen üniversiteleri seçerken il bazlı değerlendirmeler yanlış noktalara götürecektir. Bunun yerine ilgili üniversitenin staj ile iş imkanları, yurtdışı bağlantıları, Erasmus gibi değişim programları ve burs gibi olanaklarına göre kıyaslama yapılarak tercih yapılabilir.
  • Tercihler yapılırken tercih edilen bölümün vakıf, özel yada devlet üniversitesi olduğu kontrol edilmelidir. Yapılan yanlış bir seçim maddi bir külfet olabilir. Ayrıca harç durumları, ikinci öğretim gibi durumlar göz alınarak seçim yapılmalıdır.
  • İstenilen bölümlerin mesleklerini sürdüren kimselerden fikir alınabilir.
  • Gelmesi muhtemel olmayan ölü tercihler olarak adlandırılan seçimler yerine daha gerçekçi değerlendirmelerle yerleşme şansı artırılabilir.

Yazımızda genel anlamda üniversite tercihleri nasıl yapılmalı? Ayrıntılı bir şekilde bilgi vermeye çalıştık.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu