Diyet

Kilo Vermede Lif Kullanmanın Önemi Nelerdir?

Kilo Vermede Lif Kullanmanın Önemi Nelerdir? Zayıflama sürecindeyseniz lifin önemi hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Lifli gıdalar hakkında bilinmesi gerekenleri inceleyelim.

Kilo Vermede Lif Kullanmanın Önemi Nelerdir? Fazla kilolarınızdan kurtulmak için diyet yapıyorsanız mutlaka lifli gıdalar tüketmeye özen gösterin. Neden mi? İşte cevabı..

Yüksek Lifli Gıdalar Tüketmek

Lifler, vücut tarafından sindirilmeyen ve mesela tahıllar, baklagiller, sebzeler ve meyveler gibi bazı gıdalarda bulunabilen bitki kökenli bileşiklerdir. Diyet sürecinde yeterli lif tüketimi, bağırsak sağlığını korumak, kabızlık, obezite ve diyabet ve kardiyovasküler gibi hastalıklarla mücadele etmeyi kolaylaştırır. Ek olarak, bazı liflerin bağırsaktaki iyi bakteriler için besin görevi gören, bağırsağın işleyişini iyileştiren ve vücudun savunmasını artıran prebiyotik etkisi vardır.

Çözünür ve çözünmez olmak üzere iki tür lif vardır ve pek çok gıda her iki lif türünü de barındırır. Fakat her birinin vücut için farklı yararları vardır. Bir yetişkin birey için günlük alınması gereken lif 25 ile 38 gram arasında olmaktadır.

Kilo Vermede Lifin Faydaları

Lifin önemi oldukça fazladır. Çünkü lifin bazı faydaları bulunur. Bunlar:

  • Özellikle yeterli düzeyde su ile beraber tüketildiğinde bağırsak geçişini hızlandırdıkları ve dışkı hacmini artırdıkları ve atılmalarını kolaylaştırdıkları için kabızlıkla savaşır.
  • Tokluk hissini arttırırlar, sindirilmedikleri için midede bir tür jel oluşturarak alınan kalorilerin azaltılmasına ve kilo vermeye yardımcı olurlar.
  • Bağırsak seviyesindeki karbonhidratların emilimi daha yavaş olduğundan, glikozun kademeli olarak artmasına ve insülinin kan seviyelerini düzenleyebilmesine neden olduğundan, kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine destek olurlar.
  • Lifler, yağların ve kolesterolün bağırsak seviyesinde emilimini azaltmayı başardığından, kolesterol ve trigliserit seviyelerini düşürür ve uzun vadede vücuttaki konsantrasyonlarını düşürmelerine neden olur.
  • Bağırsakta bulunan toksinleri dışkı yardımı ile ortadan kaldırmaya ek olarak bağırsaktaki pH’ı kontrol eder ve düzenler.
  • Bağırsakta doğal biçimde bulunan yararlı bakteriler için besin fonksiyonu gördükleri için bağırsak florasının sağlığını korurlar. Lifler, bağırsak sağlığını geliştirmenin yanı sıra iltihaplanmayı düşürür, vücudun savunmasını artırır ve örneğin divertikülit ve ülseratif kolit gibi hastalıkların oluşumunu önler.
  • Hindiba, soğan, sarımsak ve enginar gibi bazı gıdalarda bulunan fruktooligosakkaritler ve inülin gibi bu faydadan sorumlu fermente edilebilir lifle özellikle bakteriyel enfeksiyonların neden olduğu bazı ishal türlerini kontrol altında tutar
Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu