Buzdolabındaki Besinler Nasıl Doğru Saklanır?
Yiyeceklerin dayanıklılık süresinin uzaması ve erken bozulmaması için buzdolabı ve dondurucularda saklamak gerekiyor. Et, balık, süt, yoğurt gibi besinler çabuk bozulduğu için potansiyel riskli olan bu yiyeceklerin ve daha az riskli yiyeceklerin saklanma şeklinin bilinmesi gerekmektedir. Peki buzdolabındaki besinler nasıl doğru saklanır? İşte yanıtı!
Hangi Besin Nerede Saklanmalı?
Öncelikle saklanacak olan besinler dolabın en üst katında et ürünleri, ikinci katında süt ürünleri, en alt katında ise yemekler olacak şeklinde saklanmalıdır. Çekmeceli kısımlara ise sebzeleri saklamak ama mutlaka poşetlerinden çıkarmak gerekiyor. Şu hususlara dikkat edilmesi gerekiyor;
- Çiğ ve pişmiş etler birbirlerine uzak tutulmalı,
- Yumurta kutusunda saklanmalı ve kesinlikle limonla birlikte saklanmamalıdır. Çünkü limona da yumurtaki salmonella bakterisi çapraz geçiş yapabilir,
- Salça cam bir kaba aktarılmalı,
- Yoğurt kapları ve dondurma kapları saklama kabı olarak kullanılmamalı,
- Plastik geçişinden uzak durmak gerektiğinden cam kaplarda saklama yapılmalı.
- Süt, kendi kutusunda saklanmalı,
- Sütlü ürünler kullanılarak yapılan tatlılar ve yemekler sütün son kullanma tarihine kadar tüketilmelidir.
Hangi besin kaç gün saklanır sorusuna cevap olarak, ortalama bir gün sayısı söz konusu değildir. Çünkü her yiyeceğin saklanma süresi ve bozulma süreci farklılık göstermektedir.
Küflenmelere Dikkat!
Peynirin küflenmesi söz konusu olduğunda küflü kısımları keserek iç kısmı tüketebilirsiniz. Deniz ürünlerini en fazla 2 gün içinde tüketmeli, tavuk ve pirinç gibi ürünleri yeniden ısıtmadan tüketmeniz gerekmektedir.
Etleri 2 ve 4 derece sıcaklıkta saklamak, sosis ve salamları ise 5 gün içinde tüketmek gerekmektedir. Tavuk ve hindi etini buzdolabındaki derin dondurucuda en fazla 12 ay saklayabilirsiniz. Derin dondurucuda buzu çözülen yiyeceklerin ise yeniden tüketilmemesi gerekiyor. Yumurtalar 3 hafta dayanabilirken, yumurta akı ise sadece 4 gün dayanabiliyor.