Sağlık

SOSYAL FOBİ

SOSYAL FOBİ

Toplum içerisine çıkma, yeni insanlarla konuşup kaynaşma birçoğumuzu heyecanlandırabilmektedir. Ancak;  bu durum soysal fobisi olan insanlar için geçerli değildir. Böyle bir durumla karşılaşmamak için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Hatta hastalığın ileri boyutlarında kendilerini eve hapsetmeye kadar ulaşan boyutları varabilmektedir.

Sosyal Fobi Nedir?

Sosyal fobi; toplum içerisine girmekte sorun çeken kişilerde görülen rahatsızlıktır. Bu hastalık, kendisini her an rezil olma duygusu, birileri tarafından hal ve hareketlerini takip edilmesi gibi duyguları her an içerisinde barındıran ve toplum içerisine karışmakta sorun yaşayan kişilerde görülen rahatsızlıktır.

Sosyal Fobi Nelerden Kaynaklanmaktadır.

Sosyal fobi; hastalığının sebepleri arasında genetik ve çevresel faktörler gösterilebilmektedir.

Genetik

Sosyal fobi ile genler arasında doğrudan bir bağ olup olmadığı araştırmalar neticesinde devam etmektedir. Sosyal fobisi olan bireylerin çocuklarında da görülmesi nedeniyle genetiğin sosyal fobiüzerinde bir bağ olduğu kanısını güçlendirmektedir.

Çevresel Risk Faktörleri

Sosyal fobinin ortaya çıkmasında çevresel faktörlerinde etkisi büyüktür. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır.

  • Baskıcı bir aile içerisinde sürekli olarak eleştirilere maruz kalan çocuklarda gelecekte bu hastalığın görülme riski daha çoktur.
  • Çevresi tarafından bir takım alaylara karşı maruz kalmış olmak.
  • Çocukken yeteri kadar sosyal hayata girememiş olmak.
  • Bir takım cinsel istismarlara maruz kalmak gibi bazı çevresel faktörler bireylerin gelecekte sosyal fobiye yakalanma riskini artırmaktadır,

Sosyal Fobi Tedavisi

Bir tür psikolojik rahatsızlık olan hastalık, genel itibarı ile bireylerin ergenlik dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. İlk teşhisten sonra psikiyatr tarafından kontrol altına alınmasında fayda vardır. Psikolojik ve ilaç tedavilerinin yanı sıra bireyin kendi kendine adım adım uygulayacağı toplum içerisine adapte olma çalışmalarıyla da üstesinden gelinebilecek bir durumdur.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu