KALP KRİZİ GEÇİRMEYİ TETİKLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR?
Kalp krizi, koroner damarlarda yaşanılan tıkanık ve daralmadan meydana geliyor olsada, kalp krizi geçirmeyi etkileten bir çok çevresel faktör bulunmaktadır.
1 Trafik
Yapılan araştırmalar ışığında trafikte bulunmanın yoğun strese yol açtığı ve kalp krizini tetiklediği tespit edilmiştir. Bu risk sadece arabayı kullananlar için değil, yanındaki yolcuları ve kaldırımda ki yaya bile dahil olmak üzere çevredeki herkeste bir stres odağı oluşturarak kalp krizi geçirmeyi tetikleyebiliyor.
2 Fiziksel Emek
Masa başında günlük hayatını idame eden bireyler, ani fiziksel aktiviler yapmak durumunda kaldıklarında kalp krizi geçirmelerini tetikleyebiliyor. Bu durumdan korunmanın en doğal yolu gün içerisine yayılmış haftalık 150 dakikayı geçmeye egzersizlerdir. Tek seferde 150 dakikalık egzersiz kalp yükünü oğun şekilde arttıracağından, kalp krizi riskini arttırmaktadır. Aynı şekilde haftaya yayılarak yapılan 150 dakikaklık egzersiz ise kalp krizi riskini azaltmaktadır.
3 Kahve ve Enerji İçecekleri
Kahve ve enerji içecekleri yoğun kafein oranları nedeniyle düzenli tüketen insanlarda her bir kahve fincanı yada 250 ml lik enerji içeceğinde %60 oranında kalp krizi riskini arttırmaktadır. Düzenli enerji içeceği ve kahve tüketme alışkanlığı olmayan insanlarda ise bu oran her bir dozda %400’e kadar ulaşabilmektedir.
4 Hava Kirliliği
Hava kirliliğine neden olan çevresel faktörler, kalbin her nefesteki oksijenlenme oranını azaltacağından kalp krizi geçirilmesini tetikleyen faktörlerden biridir. Hava kirliliği olan büyük şehirlerde yaşayan insanların kalp krizi geçirme riski, doğada yaşayan insanlara göre %500 daha fazladır.
5 Psikolojik Durum
Gerek çevresel faktörler, gerekse kendi içinde yaşanan psikoljik durumlar sebebiyle yaşanan korku ve diğer negatif duyguların kalp krizi riskini tetikleyen faktörlerden olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda insanın kendini çok mutlu, çok heyecanlı hissetmesi gibi aşırı güçlü duygularda kalp krizini tetikleyen faktörlerdendir.