Anne-Çocuk

Ergenlik Çağındaki Çocuk İle Nasıl Konuşulmalı

Aileler ergen çocuklar ile iletişim kurmada oldukça büyük zorluklar yaşar. Bunun en önemli nedeni ergenlik dönemindeki çocukların bir anda psikolojik özellik olarak farklılaşmaya başlamasıdır. Duygusal anlamda özgür olduğunu düşünen genç, artık eskisi kadar ailesine bağımlı olmak istemez. Aileden bu uzaklaşma da anne ve babaları tedirgin eder. Bu noktada orta yolu bulma görevi ailelere düşer. Aileler çocukları ile sağlıklı iletişim kurarak, çocuklarının ergenlik dönemini en sorunsuz şekilde atlatmasına yardımcı olmalıdır.

Çocuğunuzu Anladığınızı İfade Edin

Ergen çocuklar ailelerinin onları anlamadığından sıklıkla şikâyet eder. Çünkü ergenlik dönemi duyguların en yoğun yaşandığı zamandır. Ergen, acısını, üzüntüsünü ya da mutluluğunu doruklarda hisseder. Bu konuda kimi zaman da ailesi duygularını küçümser. Ailelerin ergenler ile iletişim kurma noktasında öncelikle onu anladığını belirtmesi gerekir.

Çocuğunuzun duygularına ortak olarak onu anladığınızı belirtebilirsiniz. Onun üzüntüsüne ya da sevincine siz de ortak olun. Bu sayede ergen, sizin tarafınızdan anlaşıldığını düşünür. Böylece de çocuğunuz ile daha olumlu iletişim kurabilirsiniz.

Çocuğunuz İle Emir Kipi İle Konuşmayın

Ailelerin ergen çocukları ile yaptıkları konuşma hatalarından biri de, onlara emir veren ifadeler kullanmasıdır. Ailelerin bu noktada yapması gereken ilk durum çocuklarının büyümeye başladığını kabul etmektir. Çocuklar artık büyüdüklerini ailelerine kanıtlamak için uğraşırlar. Ancak aileler bunu kabul etmeyip de otoriter bir tutum ve konuşma içerisine girerse; çocuk da aynı şekilde karşılık verecektir.

Çocuğunuzdan istediğiniz bir durumu onunla fikir alışverişi yaparak tartışın. Bu süre içerisinde çocuğunuzu ikna etmeden ondan yapması gereken durumları istemeyin. Emir kipi ile çocukla konuşmak; ergenle iletişim kurma noktasında sorun oluşturur. Yapılması gereken en önemli yöntem ise ailelerin, çocuk ile ortak karar vererek hareket etmesidir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu