Sağlık

Meme Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

 

Konumuza başlamadan önce kanser ve meme kanserinden bilgiler vererek konumuza doğru yol alalım. Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolünden çıkıp büyümesine neden olan bir hastalık grubudur. Çoğu kanser hücresi türü, sonunda tümör adı verilen kitle oluşturur ve tümörün kaynaklandığı vücudun bir kısmından alır. Dünyadaki en yaygın beş kanser akciğer, göğüs, bağırsak, prostat ve mide kanseridir.

Dünya genelindeki kadınlar da üst kanser meme kanseri olup, gelişmekte olan ülkelerde çoğunlukla geç evrelerde teşhis konulan meme kanseri artmaktadır. Meme kanseri, lobül adı verilen, süt üretimi için salgı bezlerinden oluşan göğüs dokusunda başlar ve lobüleri meme ucuna bağlayan kanallar oluşturur. Göğsün geri kalan kısmı yağlı, bağlayıcı ve lenfatik dokulardan oluşur.

Meme Kanseri Belirtileri

  • Göğsün tümünün veya bir kısmının şişmesi, farklı bir yumru oluşmadığı halde
  • Cilt tahrişi veya cildin çukurlaşması
  • Göğüs veya meme ağrısı
  • Emzik geri çekilmesi veya içeri dönme
  • Meme derisinin kızarıklığı, kireçlenmesi veya kalınlaşması
  • Anne sütü haricindeki emzik deşarjı

Erken Teşhisin Önemi

Az gelişmiş ülkelerde düşük hayatta kalma oranları, erken teşhis programlarının bulunmaması, bunun sonucunda kadınların geç evre hastalığına yakalanan yüksek oranının yanı sıra yeterli teşhis ve tedavi imkanlarının bulunmaması ile açıklanabilir.

Erken teşhis yöntemlerinin bilinen iki yöntemi, semptomatik popülasyonlarda erken teşhis veya semptomların erken teşhisi veya farkındalığı ve muhtemelen asemptomatik bir popülasyonda bir tarama testinin sistematik uygulaması olan tarama yöntemidir.

Meme kanseri riski taşıyan kadınlar, 45 yaşındayken her yıl mamografi çekmeye başlamalarını önerilmektedir ancak 40 yaşlarına gelindiğinde de yıllık mamografi çekimi yapmaya başlayan kadınlar da vardır. 55 yaş üstü kadınlar 2 yılda bir kez veya her yıl yapmaları önerilmektedir.

Mamografi taraması, etkili olduğu ispatlanmış tek tarama yöntemiyse de, organize popülasyona dayalı mamografi tarama programlarının, taranan grupta, tüm yaş gruplarındaki taranmamış gruba kıyasla, meme kanseri ölümlerini % 20 oranında azaltabileceğinin kanıtı ile, genel olarak, özellikle de daha genç ve yaşlı kadınlardaki zararlar ile karşılaştırıldığında, faydaların dar bir dengesi olmaktır.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu